Als je over een aantal jaren aan een echte voetbal liefhebber vraagt waar hij was op 8 mei 2019 om een uur of 22.40 uur zal hij dat niet direct weten. Maar als je diezelfde persoon de naam Lucas Moura laat horen, of de wedstrijd Ajax tegen Tottenham dan zal hij zeker weten waar hij was. En ook (als hij Ajacied is) wat een pijn hij heeft gevoeld toen diep, heel diep in de blessuretijd er nog werd gescoord. Tranen van verdriet vloeiden rijkelijk, de slaap kon niet worden gevat en er werd de volgende dag niet veel over gesproken.
Maar aan de andere kant was er uiteraard Engelse vreugde/euforie/tranen en ook daar kon de slaap niet worden gevat. Alleen lagen daar andere emoties en misschien ook wel een “paar” drankjes aan ten grondslag.

Als je over een aantal jaren aan een echte Cothense handbal fan vraagt waar zij was op zondag 8 maart om ongeveer 15.30 uur dan zal ook daar het antwoord zijn weet ik niet. Maar valt dan de naam Celine Vermaak, of de kraker Fortissimo tegen PCA Kwiek dan weet ze het zeker, in sporthal de Rijnsloot. Cothense vreugde/euforie en tranen versus het verdriet en misschien ook de tranen van Southernhill BFC.

Want een grote groep speelsters van deze direct concurrent van Fortissimo voor promotie naar de Eredivisie had een reis van bijna 2 uur ondernomen om zelf getuige te zijn van de ontknoping in de eerste divisie handbal op deze zondag in Cothen. Een vrolijke, vriendelijke groep die net als de “Cothenaren” vol spanning de wedstrijd beleefden. Ze moesten op de grond zitten voor de Cothense fans vanwege de volle tribunes en de sfeer was zeer prettig, concurrenten maar wel respect, ook als supporters/toeschouwers onder elkaar. En waar zij halverwege de tweede helft de kansen op direct promotie zagen toenemen (Kwiek 5 doelpunten voor) zakte de moed van de thuissupporters richting de schoenen. Toen Fortissimo bleef knokken draaide het beeld toch weer om, de rug werd nog eenmaal gerecht en de zaal ging daarin mee. Er ontstond een pact tussen team en supporters en de dames kwamen terug tot een gelijke stand. Toen Kwiek daarna echter nogmaals uitliep leek het gedaan en werd er voorzichtig gejuicht door BFC, zittend op de grond.

Fortissimo kwam nog één keer dichterbij en toen een halve minuut voor tijd de bal werd veroverd was de achterstand 29-30 in de wetenschap dat een gelijkspel voldoende was. Wat een zenuwslopende 30 seconden brak aan want een overtreding maakte dat de aanval werd onderbroken en de tijd werd door de (trouwens geweldig fluitende) scheidsrechters stil gelegd. De laatste aanval werd opgezet en er werd gezocht naar een Lucas Moura. En die werd gevonden in Celine Vermaak die vanaf links de keeper verschalkte in de korte hoek en 4 seconden voor tijd ontplofte de Rijnsloot. Kwiek kon niets meer terug doen, promotie was een feit en het hele team vloog elkaar om de nek. Ook op de tribune werd volop geknuffeld, gejuicht en gehuild, wat een sensationele ontknoping van een geweldig seizoen.

En wie had dat gedacht toen we in september en oktober verloren en hele slechte wedstrijden zagen bij ZAP en Westsite. Maar de spirit in dit team, dat het gezegde “OPGEVEN IS GEEN OPTIE” misschien wel heeft uitgevonden, heeft er voor gezorgd dat het onmogelijke toch mogelijk is geworden. Want wat dat betreft typeert de wedstrijd van gisteren het team, ondanks de tegenslag en dat het wat minder ging gedurende een periode van de wedstrijd was er altijd volop strijd en passie. En werd er gevochten en gestreden voor elke bal. En ook toen ze misschien wel waren “opgegeven” gingen ze door met als resultaat: EREDIVISIE.

De ontlading was groots en dit zijn momenten die je niet na kan vertellen, daar moet je bij zijn geweest. Het feest op het veld was zo ontroerend mooi, de blijdschap in de ogen van de dames en begeleiding. De supporters zochten elkaar op en nadat de teams elkaar hadden bedankt zoals het hoort ging het feest nog even door tussen spelers en supporters.

De gasten uit Limburg van BFC stonden er ontgoocheld bij en keken naar de vreugde waar zij 5 seconden van verwijderd waren. Maar toen won de sportiviteit het van de teleurstelling. Er werd een kratje bier en vlaai uit de auto gehaald. De Fortissimo dames zagen hun opponent en er werden high fives en felicitaties dan wel succes wensen uitgewisseld tussen beide teams, de cadeaus werden overhandigd en BFC toonde zich een zeer, zeer waardig verliezer.

Sporten is gezond, rivaliteit in de sport is gezond, leren winnen is gezond maar goed leren verliezen misschien nog wel meer. Vanaf deze plaats nogmaals RESPECT naar de dames van BFC en hoe zij zich hebben gedragen voor, tijdens en na de wedstrijd. Veel succes in de nacompetitie en hopelijk tot volgend jaar in de eredivisie.

Het laatste woord is aan het team van Fortissimo, de speelsters, begeleiding, en iedereen betrokken bij het team. Van harte gefeliciteerd met deze fantastische prestatie en ook heel erg bedankt voor de vele leuke momenten op het veld maar ook daarbuiten. Het is jullie zeer gegund dat het seizoen dat op een hele vroege nacht/ochtend in Cothen begon zonder bus voor de reis naar Eindhoven zo mooi is verlopen. Jullie zijn een prachtige groep en ik hoop dat jullie deze spirit en saamhorigheid zullen behouden als volgend jaar de strijd aan wordt gegaan in de eredivisie.

Vriendelijke groeten,
Een vaste supporter.

#

Comments are closed

HV Fortissimo Livestream
Speculaaspakket HV Fortissimo
Clublijn HV Fortissimo
Sponsoren HV Fortissimo
Sponsorkliks
Activiteiten 2023/2024