De droom van een stel tophandbalsters uit Cothen leek deze week in duigen te vallen. Het coronavirus stak een stokje voor de promotie naar het hoogste niveau, maar gisteren kwam het verlossende bericht: Fortissimo speelt volgend seizoen toch in de eredivisie.

Martin Veldhuizen

Een barstensvolle sporthal De Rijnsloot in Cothen ontplofte zondagmiddag 8 maart, iets na half vier. Celine Vermaak (25), linkerhoekspeelster van Fortissimo, gooide vlak voor het einde van het duel met kampioen Kwiek de bal precies tussen de keepster en de paal in het doel. Met de laatste worp van de wedstrijd én het seizoen bracht ze de stand op 30-30. Luttele seconden later volgde het laatste fluitsignaal en barstte het feest los.

Fucking vet
Want door het gelijkspel eindigde Fortissimo als tweede in de eerste divisie. Dankzij die plek promoveerden de Cothense vrouwen voor het eerst in zeven jaar naar het allerhoogste handbalniveau in Nederland. ,,Dit is echt fucking vet”, juichte de doelpuntenmaakster na de wedstrijd, nat van het zweet, de champagne en gelukstranen.
Ruim twee weken later zag de wereld er ineens heel anders uit. Vanwege de uitbraak van het coronavirus besloot het Nederlands Handbal Verbond (NHV) afgelopen dinsdag dat alle competities per direct werden beëindigd en dat de promotie- en degradatieregeling kwam te vervallen. Ofwel: een streep door de promotie van de Cothense handbalsters.

Vreselijk balen
In Cothen was de teleurstelling enorm groot. ,,Dit is vreselijk balen, al was ik niet geheel verrast was door het besluit. Want ook in andere landen worden competities ongeldig verklaard”, zei Vermaak een dag later, thuis op haar bank. Nadat het nieuws bekend werd, stroomde de groepsapp vol met teleurgestelde en emotionele reacties. ,,Een ploeggenoot schreef: ‘ik ga huilen hoor’, vertelde Vermaak, die zelf rustig bleef. ,,Het was supermooi geweest als we wel waren gepromoveerd, maar er zijn op dit moment belangrijkere zaken.”
Coach Willem-Jan Ruder reageerde in eerste instantie impulsief op de onheilstijding. ,,Ons hele seizoen is naar de klote, we hebben het allemaal voor niets gedaan, was mijn primaire reactie”, bekent de inwoner van Soest afgelopen woensdag. ,,Ik was het ineens zo zat, dat ik zelfs aan stoppen dacht.”

Onrustige nacht
Na een onrustige nacht kwam ook hij tot het besef, dat de strijd tegen het coronavirus veel belangrijker is dan een gewonnen sportwedstrijd. ,,Natuurlijk realiseer ik mij dat. Maar het voelt zo slecht omdat onze competitie nota bene al afgelopen was. We hebben er dit jaar met z’n allen zo hard voor gewerkt, dat een enorm gevoel van teleurstelling overheerst.”

Toch hield Ruder hoop dat Fortissimo alsnog toegelaten zou worden tot de eredivisie, die in de oorspronkelijk planning na de zomer uit twaalf in plaats van de huidige tien clubs zou bestaan. En dus leek het logisch om de twee nieuwe plekken ‘gewoon’ toe te bedelen aan Kwiek en Fortissimo, vond Ruder. ,,Onze voorzitters moeten zich daarvoor hard maken. Het concept competitieprogramma voor volgend seizoen, met twaalf clubs, staat zelfs al op de website. Hopelijk loopt dit met een sisser af”, stelde Ruder. Ook Vermaak rekende er stiekem op dat de eredivisie, zoals afgesproken, zou worden uitgebreid. ,,Zo niet, dan kijk ik met veel plezier terug op de mooiste middag van mijn leven.”

Gisterenmiddag kwam het verlossende bericht van het NHV. De eredivisie bestaat volgend seizoen definitief uit twaalf clubs, inclusief Fortissimo. Direct daarna ontplofte de Cothense groepsapp opnieuw. ,,De meiden riepen elkaar op online een feestje te vieren”, lachte een opgeluchte Ruder.

#

Comments are closed

HV Fortissimo Livestream
Speculaaspakket HV Fortissimo
Clublijn HV Fortissimo
Sponsoren HV Fortissimo
Sponsorkliks
Activiteiten 2023/2024